stickyimage

Strona wykorzystuje pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej kliknij

Polityka Cookies zamknij

Koenzym Q10 – eliksir młodości

Co to jest koenzym Q10?

Koenzym Q10 (ubichinon) -to związek o charakterze witaminy, który znajduje się w większości organizmów począwszy od bakterii aż do ssaków. Znajduje się również w każdej ludzkiej komórce .  Odkryty został w 1940 roku a wyizolowany z mitochondrium komórek serca bydła przez amerykańskiego naukowca , dr F.Crane. W 1958 roku został a poznana struktura tego związku a w późniejszych latach na drodze fermentacji otrzymywano syntetyczny Q10.

Pierwsze możliwości zastosowania Q10 pojawiły się w Japonii, kiedy to w 1960 roku  był jednym z elementów leczenia schorzeń układu krążenia.  W 1970 roku rozpoczęto prace mające na celu poznanie dobroczynne właściwości koenzymu Q10 oraz jego skutków niedoboru.

W 1978 roku dr Peter Mitchell otrzymał nagrodę Nobla za opisanie mechanizmu działania koenzymu Q10.

Koenzym Q10 rozpuszcza się w tłuszczach dlatego  przyjmuje się go podczas jedzenia bądź razem  np. z Lecytyną.

Wchłanianie CoQ10 jest powolne. Maxymalne stężenie w osoczu stwierdza się po ok 6-23 godzinach po doustnym podaniu. Po wchłonięciu do krwi Q10 gromadzi się w wątrobie, nadnerczach,śledzionie, sercu płucach i nerkach.

Działanie koenzymu Q10

Koenzym Q10 pełni niezwykle ważna rolę w procesie wytwarzania energii w komórce i w wielu procesach fizjologicznych, wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne – jako przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach, chroni przed atakiem wolnych rodników błony komórkowe, szczególnie błony komórkowe mitochondriów oraz tkankę nerwową.Wykazuje również działanie protekcyjne przed utlenianiem cholesterolu i chroni cząsteczki cholesterolu LDL przed konwercją w formie OXY-LDL, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy tętnic.

 

Zapotrzebowanie na koenzym Q10

Około 30 roku życia u człowieka zmniejsza się tempo biosyntezy koenzymu Q10 i jego poziom ulega stopniowo obniżeniu .

W 40 roku życia niedobór koenzymu Q10 w komórkach mięśnia sercowego wynosi już około 25% i pogłębia się z każdą dekadą. W wieku 75 lat poziom koenzymu Q10  w sercu wynosi zaledwie połowę optymalnego poziomu osiąganego w okresie młodości.

Główną przyczyną niskiej zawartości Koenzymu Q10 jest niedobór podstawowych substratów potrzebnych do jego syntezy czyli brak odpowiedniej ilości aminokwasów (fenyloalanina, tyrozyna), kwasów tłuszczowych oraz witamin(B2,B6,B12,kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń,fluor)

Do takiej sytuacji może dojść podczas kuracji odchudzających, chorób metabolicznych(fenyloketonurii), czy zażywania niektórych leków.

Niedobór Koenzymu Q10 w organizmie również może wynikać z określonych nawyków żywieniowych np. w diecie zbyt jednostronnej, niskotłuszczowej lub chorób przewodu pokarmowego.

Osobną przyczynę stanowi obróbka żywności – gotowanie lub pieczenie prowadzi do ubytku Q10 do 50%, natomiast podczas suszenia i fermentacji straty mogą być jeszcze większe.

Według niektórych badaczy deficyt CoQ10 może wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania  na tę substancję np.podczas intensywnego wysiłku  fizycznego oraz w stanach którym towarzyszy przyśpieszona przemiana energii np. w nadczynności tarczycy. Jego niedobór stwierdza się w przebiegu takich chorób jak min. niewydolność serca, choroby mięśni, układu nerwowego czy wątroby.

 

Młody organizm człowieka sam nieźle radzi sobie z produkcją koenzymu Q10 jednak z upływem lat zdolność ta maleje i dla zachowania zdrowia należy go przyjmować z zewnątrz.

Warto pamiętać,że niektóre leki np. statyny (podawane np. na miażdżycę) hamują wchłanianie koenzymu Q10 dlatego tak ważne jest przyjmowanie go z zewnątrz.

 

Produkty Cali Vita zawierające Q10 :

Coenzym Q10 ,

Super Q10 Plus,

Sublingual CoQ10,

Mega Protect 4 Life,

Smokreate