stickyimage

Strona wykorzystuje pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej kliknij

Polityka Cookies zamknij

Oregano nie tylko w kuchni

Oregano kojarzy nam się przede wszystkim z przyprawą, używaną głównie w kuchni włoskiej. Suszone bądź świeże listki dodane do pizzy,  lasagne czy spagetti wspaniale podnoszą walory smakowe. Doskonale pasuje do ryb, sosów, pomidorów, serów, sałatek oraz makaronów.

Nazwa rośliny pochodzi od greckich słów: oros – góra i ganos – radość. W antycznej Grecji była symbolem radości i szczęścia. Starożytni Egipcjanie uważali oregano za roślinę poświęconą Ozyrysowi i wplatali ją do wieńców wkładanych podczas obrządków rytualnych.

Oregano nie tylko w kuchni

 

Lebiodka pospolita – to jej polska nazwa,  ma szerokie zastosowanie również w medycynie. Zawiera wiele substancji aktywnych: olejek lotny bogaty w fenole (takie jak: karwakrol, tymol), flawonoidy (m. in.: apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol), kwasy fenolowe (m. in.: galusowy, rozmarynowy), gorycze, terpenoidy, garbniki, fitosterole, witaminy A i C oraz sole mineralne.

Produkt Oregano Oil, który jest dostępny w ofercie Cali Vita,  jest wytwarzany z olejku pozyskiwanego ze sprasowanych liści  roślin, zawieszonego w oliwie z oliwek. Do jego produkcji używane jest oregano greckie, które jest najbogatszym źródłem olejków eterycznych zwłaszcza karwakrolu i tymolu, które posiadają ogromne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Flawonoidy, które zawiera oregano, są antyoksydantami pełniącymi ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.

Oregano Oil to żółtawy olejek o charakterystycznym zapachu, który może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie.

 

Zastosowanie zewnętrzne :

  • kilka kropel delikatnie wcieramy w okolice niewielkiego stłuczenia czy ukąszenia owadów
  • rozcieńczonym roztworem możemy płukać jamę ustną
  • jako antyseptyk – warto zaopatrzyć się w olejek z oregano zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jest to doskonały i skuteczny antyseptyk, szczególnie dodany do mydła do rąk i do inhalacji. Zmniejszymy tym samym ryzyko infekcjami wirusowymi

Zastosowanie wewnętrzne:

  • hamuje rozwój grzybów Candida albicans
  • działa antybakteryjnie na: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori
  • wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze – na lamblie (giardia lamblia) oraz Trypanosoma cruzi
  • wspomaga pożyteczne szczepy bakterii
  • działa przeciwzapalnie -kwas rozmarynowy hamuje aktywność enzymu COX-2 (cyklooksygenaza-2)
  • wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych-jest silniejszym antyoksydantem niż cytrusy i borówka amerykańska
  • działa moczopędnie i żółciopędnie
  • łagodzi wzdęcia i zaburzenia trawienia
  • działa rozkurczowo – zmniejsza bóle brzucha, bóle miesiączkowe
  • wzmacnia system nerwowy, uspokaja (histeria)
  • zwiększa wchłanianie żelaza – ułatwia wyrównanie niedoborów w niedokrwistościach
  • działa mukolitycznie i wykrztuśnie –   w chorobach układu oddechowego, alergii, szczególnie w zapaleniu oskrzeli

Zastosowań Oregano Oil jest wiele. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza głównie dzięki olejkowi, który zawiera więcej składników aktywnych niż suszone ziele i wynosi  13 mg na 30 ml preparatu.

Współczesne badania naukowe potwierdzają, że karwakrol – najważniejszy składnik  oregano oil ,  hamuje wzrost grzyba Candida albicans  a także wielu bakterii Gram (+) i Gram (-) w tym szczepów odpornych na antybiotyki. Trzeba podkreślić mocno działanie przeciwgrzybiczne,  gdyż właśnie grzyby powodują wiele dolegliwości i chorób cywilizacyjnych we współczesnym świecie.

Wszystkie składniki OREGANO OIL są wyłącznie pochodzenia naturalnego. Dzięki płynnej formule są wchłaniane szybciej i bardziej skutecznie.

Skład:

Ekstrakt z liści oregano (std. 3,5% karwakrolu) –  13 mg
Oliwa z oliwek – nośnik