stickyimage

Strona wykorzystuje pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej kliknij

Polityka Cookies zamknij

Rak zbiera swoje żniwo

W poniedziałek, 4 go lutego przypada Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. Obchodzony jest od 2000 roku i ustalony został po to aby uświadomić społeczeństwo i zwrócić szczególną uwagę na profilaktykę, która zmniejsza ryzyko zachorowań oraz pozwala na wczesne rozpoznanie stadium raka,co pozwala z kolei na jego całkowite wyleczenie.
Co to jest właściwie rak ?

Rak – jest to grupa chorób nowotworowych, które charakteryzują się szybkim wzrostem i namnażaniem się nietypowych komórek. Normalne komórki rozmnażają się przez całe życie ale w pewnym porządku i w sposób kontrolowany.
Niektóre guzy rosną i powiększają się w miejscu swego powstania i te nazywają się guzami łagodnymi.
Te które powiększają się miejscowo i niszczą normalne zdrowe tkanki wokół siebie oraz namnażają się w odległych miejscach organizmu nazywane są guzami złośliwymi lub rakiem.

Komórki złośliwe odrywają się od tkanki macierzystej i z krwią lub limfą przenoszą się w odległe miejsca organizmu , gdzie osadzają się lub namnażają jako niezależna (wtórna) tkanka nowotworowa. O rozprzestrzeniającym się w ten sposób guzie mówi się, że jest to guz wtórny przerzutowy.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, każdego roku na świecie z powodu raka umiera 6 mln ludzi.

Wśród mężczyzn najbardziej rozpowszechniony jest: rak płuc, żołądka, jelita grubego i prostaty, a wśród kobiet: rak płuc, szyjki macicy, jelita grubego i rak żołądka.
Czy przed rakiem można się ustrzec? – profilaktyka.

Zanieczyszczenie środowiska, żywność z szeroką gamą środków konserwujących nie pomagają nam ustrzec się tej choroby, natomiast świadomi – możemy w dużym stopniu stosować profilaktykę i zapobiec groźnym następstwom.

Przede wszystkim należy pamiętać o regularnych badaniach. Nowotwór wcześnie wykryty jest wyleczalny.

Jednym z produktów jakie zasługują na godne polecenia to sok z noni. Zawarte w roślinie składniki regulują ważne funkcje fizjologiczne na poziomie komórkowymi i pobudzają proces regeneracji tych podstawowych jednostek roboczych organizmu.
Szczególnie we wstępnej fazie raka, noni wykazuje normalizujący wpływ na proces przemiany materii, stwierdzono również bezpośrednie działanie wymierzone przeciwko komórkom rakowym.

Noni nie należy jednak porównywać z takimi metodami jak chemioterapia.

Sok z tej rośliny pobudza zwyrodniałe komórki (rakowe) do powrotu do normalnego zachowania.

Picie soku z noni może być bardzo dobrym zastosowaniem dla osób, które są zagrożone ryzykiem genetycznym.

źródło:

„Noni owoc zdrowia” – Jacek Skarbek

„Wielka kariera witaminy E” – Andreas M.Papas